— door Sara

Filler Fatigue

Het was een lang en intens verwerkingsproces, de wetenschap dat de Sint niet bestond. De Kerstman en Tandenfee stierven niet lang daarna een iets stillere dood. Gedurende jaren hebben mijn fundamenten gewankeld, niets meer werd voor waar aangenomen. Maar zoals het cliché wil, tijd heelt wonden. Meer zelfs, er zijn weer zekerheden in het leven! Zij het iets realistischer van aard.

Eén van die zekerheden: “Als iets té mooi is om waar te zijn, is het dat ook”.

Let me explain:

Sinds enkele jaren is de esthetische industrie niet meer weggelegd voor filmsterren en superrijken. Iedereen die niet 100% tevreden is over zijn lipvolume of het aanzicht van zijn reukorgaan niet optimaal vindt, kan hier, voor een redelijk democratische prijs, een oplossing voor vinden. De eerste rimpel wordt uitgesteld naar je 45ste en zelfs als je geboren bent met een hoofd als een biljartbal, heb je in no time killer cheekbones. Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn, wat is de keerzijde van de medaille? Er gaat altijd enige tijd over om de lange termijneffecten van iets te kennen, but here we are, de keerzijde valt onder de elegante noemer ‘Filler Fatigue”.

Wat is Filler Fatigue?

Filler fatigue is het effect dat optreedt als je te veel filler hebt laten injecteren. Ik kan dit het beste uitleggen aan de hand van een ballon. De eerste keer dat je een ballon opblaast zal deze mooi strak staan bij een minimale hoeveelheid lucht. Laat je de ballon leeg lopen en wil je dezelfde strakheid opnieuw bekomen zal je een tweede keer meer lucht nodig hebben. And so on…

Dit geldt ook voor de huid. Een jonge huid kan al wat stretchen zonder veel nadelige gevolgen, maar als je op te jonge leeftijd al te veel filler gebruikt zal je daar later toch de gevolgen van dragen. Die Kylie Jenner lippen die je aan je 20ste zo mooi vindt, kunnen op latere leeftijd zorgen voor een meer uitgesproken ‘barcode’, die ontsierende fijne lijntjes aan de bovenlip. Ik spreek nu wel over een grotere hoeveelheid filler, niet over een subtiele touch up. Op latere leeftijd, als er van nature meer volumeverlies heeft plaats gevonden, heb je zoiezo een grotere hoeveelheid filler nodig. Maar ook hier moet je opletten dat je het naturel houdt en je niet helemaal laat strak spuiten. Hoe dan ook stretch je de huid, na een 2de of derde behandeling bestaat de kans op een ‘filler drop’. Dwz dat er door voorgaande fillers meer ruimte werd gecreëerd, het fillerproduct zakt een beetje en om het liftend effect te verkrijgen moet er weer meer filler geïnjecteerd worden. Je hoort het al, een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit geraakt met als grootste nadeel dat het er heel onnatuurlijk gaat uitzien. In een wanhopige poging om er jonger uit te zien krijgen we het omgekeerde effect en wordt het verouderingsproces versneld. Moet je nu alle injectables op je blacklist gaan zetten en de natuur weer op z’n beloop laten? Neen. Maar té is té en zoals met alles, gebruik je gezond verstand! Als je het gevoel hebt dat je telkens meer filler wil, steeds minder tijd laat tussen 2 afspraken en intussen een maandloon spendeert aan het goedje, zijn dat tekenen aan de wand. Het “filler Fatigue effect” loert hier om de hoek.

Om er nog een cliché tegenaan te gooien: beter voorkomen dan genezen!

Informeer je goed voor je iets laat injecteren! Je betaalt de deskundigheid van de arts, niet enkel de hoeveelheid product. Een goede arts zal je terugfluiten als je onrealistische verwachtingen hebt. Iemand die uit is op winstbejag zal je zonder schroom zo veel mogelijk filler willen inspuiten. Als je vraagt naar een behandeling voor de Neus-lip plooi en je gaat buiten met Angelina Jolie lippen en dito jukbeenderen, klopt er iets niet. Kwaliteit boven kwantiteit!

Heb je je net laten gaan bij Dr Filler en breekt het angstzweet je nu uit? Calm down and keep breathing! De filler producten die in Europa zijn toegestaan, zijn allemaal resorbeerbaar. Wat wil zeggen, ze worden afgebroken door je eigen lichaam. Als je lang genoeg wacht zal er geen fillerproduct meer terug te vinden zijn en ook je huid zal zich normaal gezien in zijn oorspronkelijke staat gaan herstellen. Werd de huid na meerdere fillerbehandelingen echter te veel opgerekt, bestaan er andere methodes om die huid weer te gaan verstrakken: PRP (Vampire Lift), laserbehandelingen, Plasmalift zijn maar enkele van de opties. Enkel in extreme gevallen is een chirurgische ingreep aangewezen. Gemiddeld blijft het resultaat van een fillerbehandeling met Hyaluronzuur een jaar zichtbaar. Ben je echter niet tevreden van je behandeling en wil je de filler laten verdwijnen, kan je de arts vragen voor een Hyaluronidase-injectie. Dit is een product dat een hyaluronzuurfiller afbreekt. Niet alle fillers zijn op basis van hyaluronzuur. Calcium-hydroxy-apatiet is eveneens een veelgebruikt ingrediënt in fillers. Het voordeel hiervan is dat vooral het eigen collageen gestimuleerd wordt en dat er minder volume toegevoegd wordt. Wat de beste optie is voor jou? Bespreek het met je arts. En vooral, laat nooit iets injecteren als je niet volledig overtuigd bent!

Kan je ook met Botox de mist in gaan?

Botox is eigenlijk een merknaam van een spierontspannend product. Deze injectable werkt helemaal anders. Een spierontspanner -het woord zegt het zelf- gaat de spier ontspannen en voorkomt rimpelvorming. Er wordt geen volume toegediend, dus de huid wordt op geen enkele manier uitgerekt. Maar ook hier kan er misbruik zijn, denk maar aan de ‘frozen faces’ die in de Verenigde Staten zo populair zijn. Een spierontspannend middel is gemiddeld na 3-4 maanden uitgewerkt. Als mensen een ‘gebetonneerd’ voorhoofd hebben is dat vaak hun eigen voorkeur of een iets te enthousiaste arts. Mijn persoonlijke filosofie hierover is: als je ziet dat het geïnjecteerd werd, is het niet goed gedaan. Maw, je kan perfect botox gebruiken en toch nog je expressie behouden. Conclusie: injectables kunnen veel, héél veel zelfs. Maar laat je niets wijs maken, ze zijn zeker geen levenslange garantie op een jeugdig snoetje.

Wil je een oprecht en correct advies? Kom langs @Lightfalls Clinic!

Nood aan persoonlijk advies? Contacteer ons

Boek nu online